Baskı Sanatları Nelerdir?

Baskı Sanatları Nelerdir?

Baskı Sanatı Nedir?

Baskı sanatı yazı ve görsellerin mekanik olarak boya,mürekkep kullanarak yapılmasıdır. Baskı sanatında kopyalama ve çoğaltma işlevleri görülür. En çok tercih edilen sektörler arasında matbaa sektörü ön plana çıkmaktadır. Baskı tekniği ilk olarak Almanya’da faaliyet göstermiştir.

Baskı Sanatı Ne İşe Yarar?

Baskı sanatı özgün olarak düşünce ve hislerimizi yansıtır. Bu işlevi yapan matbaa, reklam, promosyon ve organizasyon sektörleri takip etmektedir.

Baskı Sanatları Nelerdir?

Ağaç, taş, linol baskı olarak çeşitleri mevcuttur.

Türkiye’de Özgün Baskı Sanatı Gelişimi

Katip Çelebi’nin Cihannüma adlı kitabındaki haritalar da İbrahim Müteferrika tarafından çukur baskı tekniğiyle bakır kalıptan basılmıştır. Fakat 1730 yılında İbrahim Müteferrika tarafından başlatılan resim kalıbı yapabilme ise özgün baskı sanatının oluşumunu başlatmamıştır. Resimli kitaplar basılmış fakat kitaplardaki resimler sanat eseri olarak kitapların dışına çıkmamıştır. Ancak yüzyıl sonra, taş basma tekniğinin İstanbul’a gelmesiyle baskı resim sanatına yol açılmış olur.

İlk taş baskı atölyesi (litografi) 1831 yılında İstanbul’da kurulmuş. Bu basımevi ordunun emrindeymiş ve ilk olarak Hüsrev Paşa’nın Nuhbetüt-talim adlı askeri kitabı basılmış. Basımevi 1836’da kapatılınca, Kayol kardeşler tarafından özel bir taş baskı atölyesi açılmış. Daha sonra da özel ve askeri basımevleri açılmış. İlk özgün baskı diyebileceğimiz resimler askerler tarafından basılan, eğitim, haritacılık gibi konulardaki broşürlermiş. Askeri okullarda resim öğretmenliği yapan Hoca Ali Rıza çeşitli taş baskılar yapmış ve bunlar baskı
resim sanatının öncüsü olmuş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

X
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram